Sunday, December 28, 2014

Another heartbreaking News to us Malaysian

Thank you Ms Google


AirAsia’s flight QZ8501 took off from Juanda international airport in Surabaya, Indonesia’s second largest city, at 5.35am, shortly after sunrise on Sunday. The plane seated 180 but only 162 passengers were on board, allowing a few to stretch their legs into empty adjacent seats. The flight was scheduled to arrive in Singapore about three hours later. The sky was cloudy, the air warm.

Indonesian authorities said that, at 6.13am, the pilot - an Indonesian man named Iriyanto - contacted air traffic control in Jakarta with a request: the plane was cruising at 32,000ft over the Java sea and was approaching some nasty weather. Could he rise to 38,000ft to avoid a storm cloud?

Then, mysteriously, the captain went silent. The flight was last seen on radar at 6.16am and was gone a minute later, the Indonesian acting director general of transportation Djoko Murjatmodjo told reporters. Iriyanto had not sent a distress signal, he said.


Indonesian authorities said that, at 6.13am, the pilot - an Indonesian man named Iriyanto - contacted air traffic control in Jakarta with a request: the plane was cruising at 32,000ft over the Java sea and was approaching some nasty weather. Could he rise to 38,000ft to avoid a storm cloud?


Then, mysteriously, the captain went silent. The flight was last seen on radar at 6.16am and was gone a minute later, the Indonesian acting director general of transportation Djoko Murjatmodjo told reporters. Iriyanto had not sent a distress signal, he said.

AirAsia’s chief executive, the Malaysian-British entrepreneur Tony Fernandes, tweeted that he was en route to Surabaya. Fernandes is also chairman of the English Premier League football club QPR.

On its Facebook page, AirAsia Indonesia wrote: “We are very upset over this incident. As we are coordinating with all relevant authorities in order to determine the cause of this incident.”

The company added that it would “provide full support in line with the process of investigation”.

AirAsia changed its bright red logo to grey on social media sites. And observers found themselves asking the same disquieting question they had already asked once this year: in a world of satellite tracking, how can a passenger jet simply disappear?

Furthermore, AirAsia is headquartered in Malaysia, home also to Malaysia Airlines, which has lost two planes in 2014 – one in the southern Indian Ocean, and another, four months later, shot down over Ukraine.


Airbus A320-200 that took off on Sunday morning did not show any obvious problems. According to Airbus, it had safely logged 13,600 flights since it came off the assembly line in October 2008. AirAsia is known for its no-frills service and excellent safety record; the company has not had a fatal accident since it was founded in 1996. Its motto is: “Now everyone can fly.”


mid-afternoon, hope of a happy ending to the mystery had begun to fade – the plane would have run out of fuel hours earlier but no wreckage or flotsam had been sighted. Singapore’s civil aviation authority began contacting the passengers’ next of kin.

Among the passengers on board were 138 adults, 16 children and one infant. Most were Indonesian; three were from South Korea, one from Malaysia, and one was a British man accompanying his two year-old Singaporean daughter. The co-pilot, Remi Emmanual Plesel, was French.

Captain Iriyanto’s nephew Doni spoke to the local press. “[My uncle] is always helping people because he is a very caring person,” he told the Indonesian news portal Detik.com. “If there is a sick relative who needed help and even money, my uncle would be there.”

At Singapore’s Changi airport, passengers went about their business – sipping coffee on layovers, scrambling to catch flights, meeting friends and relatives at arrival gates – as an electric sign ominously instructed family members of QZ8501 passengers to gather at a “relatives holding area” to wait for briefings.

By late afternoon, 47 friends and relatives of 57 passengers were waiting in the holding area, which had been cordoned off by police.

Louise Sidharta, 25, had been en route to the airport in Surabaya when she heard news of the missing jet on the radio. She suspected that her fiance, Alain Oktavianus Siaun, was on the plane with his parents and three brothers. The couple were to marry in May and had planned to meet on Sunday for a pre-wedding holiday in Singapore.

Sidharta caught her 1.25pm flight, and by the time she emerged into the press scrum at Changi knew that Siaun and his family were among the missing.

Sidharta maintained “a strong front”, the Malaysia Star reported, and “advised the family members of other passengers on the flight to stay strong and keep away from negative thoughts”.

She told reporters: “We have to stay positive and hope that they could be found soon.”

In Indonesia, family members gathered at Surabaya airport anxiously seeking updates on their phones. “I hope for a miracle and may God save them all,” a bespectacled young man told the Indonesian broadcaster tvOne.

“I should have gone with them but I cancelled [my flight] two weeks ago. I have two friends and they went with five family members.”

The man began to cry. “Yes, I planned to spend the new year of 2015 in Singapore,” he said, struggling to speak. “The morning before I went to pray and one of them called me and said: ‘See you in new year and see you forever.’”

Indonesian authorities began to zero in on a possible crash zone near Belitung, a rugged island of white sand beaches and tin mines in the Java sea, off the coast of south Sumatra.

The Indonesian air force dispatched two planes and a military helicopter; Malaysia and Singapore both lent C130 aircraft to the search. The four-engine turboprops are ideal for flying low over the water. The Indian navy put ships and aircraft on standby.

“We are following the track of the plane so are flying north,” an Indonesian air force spokesman told AFP.

“The weather is quite good. However we only have a few hours more to go as our fuel will run out after eight hours. By then it will also get dark.”

Australia’s prime minister, Tony Abbott, called Indonesia’s president, Joko Widodo, to express condolences. He said Australia “would do whatever [it] humanly could” to help.

At 5.30pm, as the sun set over Indonesia, authorities called off the search effort for the day. It would begin again at 7am on Monday, a transport ministry official told reporters – earlier if the weather remained good.

After nightfall, AirAsia CEO Fernandes, apparently having arrived in Surabaya, began tweeting again.

He exhorted his staff to “pray hard”, to “do whatever we can” and to keep a positive attitude.

“I am touched by the massive show of support especially from my fellow airlines,” he wrote. “This is my worst nightmare. But there is no stopping.”






Wednesday, December 17, 2014

Makanan Vietnam

Assalam

Siapa suka mencuba makanan versi drp negara asing? Ramai yang takut mencuba itu sudah pasti.. 

Bagi saya.. Saya sangat suka mencuba dan Vietnamese Food memang dah terlekat kat hati saya... 

Berpeluang menetap d sana selama tiga tahun membuatkan hati Sy telah jatuh cinta - 

Bagi yg belum mencuba sila tempah tiket daripada kami.. Book your trip with us kat Inqaz Travel & Tour. Pihak kami akan membawa anda melawat Ho Chi Minh City, Ziarah saudara Islam yg telah 
menetap lama kat Vietnam, Ziarah tempat bersejarah dan bnyak lagi... 
Lebih menyeronokkan makanan yang disediakan inshaaAllah yakin Halal..

Mlm ni my ex maid sampai kat Malaysia.. Yahoo. Dapat mkn noodle soup diterbangkan  khas drp Vietnam...




 Ni dipanggil Bo Kho

Tuesday, December 16, 2014

Learn to forgive

Assalamualaikum

Have u ever got hurt? Don't tell me you never had that experience... 

Well I search for the best article on how to forget and forgive..

Yeah I found one and it seems quite interesting to follow the steps!
Let us go through one by one..

9 Steps

 
  1. Know exactly how you feel about what happened and be able to articulate what about the situation is not OK. Then, tell a trusted couple of people about your experience.
  2. Make a commitment to yourself to do what you have to do to feel better. Forgiveness is for you and not for anyone else.
  3. Forgiveness does not necessarily mean reconciliation with the person that hurt you, or condoning of their action. What you are after is to find peace. Forgiveness can be defined as the “peace and understanding that come from blaming that which has hurt you less, taking the life experience less personally, and changing your grievance story.”
  4. Get the right perspective on what is happening. Recognize that your primary distress is coming from the hurt feelings, thoughts and physical upset you are suffering now, not what offended you or hurt you two minutes – or ten years – ago. Forgiveness helps to heal those hurt feelings.
  5. At the moment you feel upset practice a simple stress management technique to soothe your body’s flight or fight response.
  6. Give up expecting things from other people, or your life, that they do not choose to give you. Recognize the “unenforceable rules” you have for your health or how you or other people must behave. Remind yourself that you can hope for health, love, peace and prosperity and work hard to get them.
  7. Put your energy into looking for another way to get your positive goals met than through the experience that has hurt you. Instead of mentally replaying your hurt seek out new ways to get what you want.
  8. Remember that a life well lived is your best revenge. Instead of focusing on your wounded feelings, and thereby giving the person who caused you pain power over you, learn to look for the love, beauty and kindness around you. Forgiveness is about personal power.
  9. Amend your grievance story to remind you of the heroic choice to forgive.

The practice of forgiveness has been shown to reduce anger, hurt depression and stress and leads to greater feelings of hope, peace, compassion and self confidence. Practicing forgiveness leads to healthy relationships as well as physical health. It also influences our attitude which opens the heart to kindness, beauty, and love.


Thank you Ms Google









Photo: Stavanger Norway

Saturday, November 29, 2014

Laman Grill By Chef Zubir

Assalamualaikum

Hari ni nak bercerita tentang makanan..
 
Laman Grill mungkin nama restoran yang tidak asing bagi anda.. Siapa owner restaurant?? 

Actually saya ke Bangi untuk membeli baju yg di pesan adik kat Modest Culture Boutique .. Terasa lapar .. The closest resto - Laman Grill.. Kat pintu ada tanda 'halal' diluuskan oleh Jakim.. Alhamdulillah ada logo Halal JAKIM...
Hati pun Dah happy..masuk Dalam Resto.. MashaaAllah sangatlah cozy... Cara hiasan dalaman memanglah sangat sesuai untuk makan malam bersama keluarga...

Bila buku menu depan mata.. Hmm terperanjat!!! Oooops Chef yang tidak asing lagi dengan peminat master chef Malaysia...
Chef Zubir...


Patutlah bila masuk ke dlm Resto ni di hadapan kita terpampang keratan akhbar berkaitan dengan Masterchef. Teka teki yg akhirnya terjawab....



Ok biasanya chef Zubir komen masakan chef lain..kali ni 'my turn' nak rasa dan komen masakan yg disediakan di restoran chef sendiri.. Hihii Sy pandai komen je ya Chef...

My First try is Salmon..


Hmmm.. Bila makanan depan mata.. Pertama dah yakin dalam hati mesti sedap.. Menjadi kebiasaan bila makan kat Resto special ni saya akan pilih salmon...or pasta...

Masuk je makan dalam mulut sekali lagi rasa takjub.. Sedaaaapnyer.. My comment - tak Le nak lawan.. Banyak juga resto dan hotel yang pernah sy cuba masakan Salmon- this is THE BEST.. .Patutlah Chef Zubir terpilih sebagai juri dalam masterchef ... 
Terbukti chef bukan pandai komen je.. ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜


Makanan licin membuktikan betapa sedapnya solmon tadi....

Our second dish
Lamb shank

Sekali lagi tak tau nak kata apa lagi.. Sedap...daging kambing sangat lembut da tidak berbau.. Superb...
Cuma kentang ( yellow In colour) agak masin sikit... 

Lupa pula nak ambil gambar pinggan kosong....hihiiiii 
Overall memang sedap

Last but not least As usual kek coklat & aiskrim...
Biasa juga makan kek ni tapi kat Resto Zubir agak berbeza lebih sedaaap!!! Sebab kek yang disediakan lebih lemak
 

MashaaAllah bersyukur kehadrat Illahi dapat menikmati makanan yang sedap.. Semoga nikmat ini menjadi satu rahmat.. Semoga makanan memberikan zat yang baik kepada badan dan memberikan kesihatan yang baik .. Semoga dapat melaksanakan lebih banyak ibadah...

Kepada para pembaca sekalian yang belum pernah mencuba Laman Grill by Chef Zubir... Cubalah.. Honestly tak rugi masa dan wang anda..

Sebelum balik teringat anak2 yang tak ikut sama.. So order take away for them...
Spaghetti Cabonarra And Solmon...


Kepada teman-teman yang duduk kat KL .. Bolehlah ke Laman Grill kat Wangsa Maju dan Shah Alam... Boleh Google address inshaaAllah dan guna khidmat waze utk pandu arah .....








Stay tuned for my next visit.. Take care all..




Wednesday, November 26, 2014

UPSR


Istimewa buat santapan rohani sahabat2ku & saudara2ku dlm group year 6 teachers๐Ÿ‘€...

saya terpanggil untuk share post dari facebook ustazah Norhafizah dengan kalian semua....

 
Salam sahabat Fb semua,

Hari ini result UPSR diumumkan. Setinggi-tinggi tahniah dari ustazah untuk anak-anak dan para ibu bapa mereka yg telah berjaya cemerlang dan doa dipanjatkan kepada Allah agar anak-anak yang kurang cemerlang dan kurang berjaya terus mekar harapan dan usaha untuk menimba ilmu. Anak ustazah tidak terkecuali...pukul 11 pagi tadi, dengan ditemani abinya..ustazah lihat pemergiannya untuk mengambil keputusan upsr dengan wajah yang sangat ceria. 

" Ummi...takutnya...", tapi bibirnya mengukir senyum. Ustazah menanti kepulangannya dalam debaran...selepas hampir satu jam masa berlalu, anakanda ustazah pulang dengan deraian airmata. Ustazah rasa seperti dapat mengungkap apa yang berlaku. Perlahan abinya kata, " 3A 2B". Luncur ustazah menyambutnya dengan Alhamdulillah 'ala kullihal wa fi kulli hal. Anakanda ustazah terus menangis..dia mengharapkan result yang cemerlang seperti kakaknya supaya dapat bersekolah di sekolah yang sama. Ustazah biarkan dia menangis puas-puas...biarlah dia berseorangan dalam kamarnya, pasti saat dia menangis bermacam-macam yang terfikir di kotak ingatannya. Biarkan dia dewasa sebentar dengan kenyataan hidup. Kebetulan hari ini ustazah agak sibuk, ustazah teringat anakanda yang sulung akan pulang bercuti ke rumah malam ini. Ustazah hubungi si kakak, " kak long tolong belikan kad ucapan tahniah ya, sbb umi nak bagi kat adik". Jawab si kakak.," bukan 5A kan ummi..naper nak berkad2". Respon ustazah " kak long, walupun adik tak dapat 5A...tapi dia wajar menerima ucapan tahniah dari ummi..ummi nak menyanjung segala usahanya dalam menuntut ilmu sejak dari tadika kak long..8 tahun dia menuntut ilmu, berpagi2an bangun untuk ke sekolah. Pagi akademik, petang kelas agama..malam mengaji, macam2 pahit manis yang adik harungi sesuai usianya dalam kehidupan seorang pelajar..andai ummi tak menyanjungnya..adakah lagi orang yang lebih hampir dengannya melihat ketabahannya menuntut ilmu. Belikan kad yang cantiiiik sangat untuk adik ya kak long, umi nak tulis begini atas kad tersebut...

" anakanda ummi...setulusnya ummi mengucapkan tahniah atas istiqamahnya anakanda ummi menuntut ilmu dari kecil. Jangan menangis lagi...belajar menyenangi keputusan Allah. Senyumlah sayang...melihat masa depanmu. ADA AL-QURAN MENANTIMU..MENGUBAT KESEDIHANMU..MEMEKAR KEMBALI HARAPANMU..MASA DEPANMU BERSAMA AL-QURAN JAUH LEBIH INDAH DAN GEMILANG..ALLAH TELAH ATUR TAQDIR YANG SEMPURNA BUAT ANAKANDA UMMI. Dengan keputusan tersebut, anakanda ummi mungkin tidak memenuhi syarat untuk belajar di samping kak long...namun Subhanallah..ada yang lebih indah dari itu...barangkali dengan result tersebut, anakanda ummi akan menerima cadangan umi dan abi untuk memasuki sekolah tahfiz sepenuh masa..dan ummi berharap anakanda ummi yang menangis teresak-esak di birai katil sepanjang hari ini..akan Allah berikan kesempurnaan kebahagian saat anakanda umi menepati syarat untuk memakaikan ummi dan abi mahkota di akhirat kelak..Anakanda ummi al-hafizoh...bangunlah sayang..sujud syukur kepada Allah, ini permulaan sebuah taqdir kehidupan yang diatur Allah Yang Maha Penyayang lagi Maha Bijaksana."

Sahabat semua...doa ustazah untuk anak-anak

 kalian....dan ustazah berharapppp sangat..doa kalian untuk kesemua cahayamata ustazah. Semoga kita jadi ibu ayah yang tabah dan setia di sisi anak2..berdiri di samping mereka saat mereka berjaya atau sebaliknya..kita sudah melalui asam garam kehidupan. Tenanglah memperbaiki anak-anak kita. Rahmat Allah Maha luas...dengan rahmatNya kita semua melangkah di dunia hingga ke syurga..aameen.

syukran kathiran pada kalian semua para guru. 

wassalam


Tergesa-gesa - introspeksi diri Anda

Dulu... orang tua kita pergi kerja selepas matahari terbit dan kembali ke rumah sebelum matahari terbenam.

Walaupun memiliki anak yang banyak... rumah dan halaman pun tetap luas, bahkan tidak sedikit ada yang memiliki kebun... dan semua anak-anaknya bersekolah...

Sekarang... banyak yang berangkat kerja subuh dan sampai rumah selepas isya, tetapi rumah dan tanah yang dimiliki tidak seluas rumah orang tua kita, dan bahkan banyak yang takut memiliki anak ramai kerana takut kekurangan...

"Dan sungguh akan Allah berikan cubaan kepada manusia dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta..."
(Al Baqarah (2) ayat 155)

Apakah ada yang salah dengan cara hidup orang moden??? Orang tua kita hidup tanpa banyak alat bantu... tapi mereka tenang menjalani hidupnya... Sementara kita yang dilengkapi dengan pampers, mesin basuh, dapur gas, HP, kereta, TV, email, FB, Twitter, i pad, ruangan ber air cond dll...

Seharusnya mempermudah hidup ini... tapi ternyata tidak, sampai2 tidak sempat kita menikmati hidup kerana semuanya dilakukan tergesa gesa!!
...pergi kerja, tergesa gesa...
...pulang kerja, juga tergesa gesa...
...makan t.hari, tergesa gesa...
...dilampu merah, tergesa gesa...
...berdo'a pun, tergesa gesa...
...bahkan solat pun, tergesa gesa...

Sifat diatas bukti dari Al-Qur'an surah Al Isra' (17) ayat 11
"Dan adalah manusia bersifat tergesa-gesa"

Hanya mati.......... yang tidak seorang pun mau dipercepat...

Kerana takutnya akan kurangnya harta untuk keluarga sampai sampai kita berkira dalam BERSEDEKAH, sementara Allah tidak pernah berkira dalam memberi rezeki kepada kita.

"Syaitan menakut-nakuti kamu dengan kemiskinan dan menyuruh berbuat kejahatan...."
(Al Baqarah (2) ayat 268)

Bahkan kerana takutnya kita kehilangan pekerjaan hingga berani melewatkan solat subuh, solat maghrib dsb...

Sampai dimanakah hidup kita hari ini...???

-- semoga bermanfa'at --

Terima kasih yg menulis artikel ini----Sy terima artikel ini melalui SMS seorang kawan.. MashaaAllah sgt menyentuh hati dan rasanya perlu di share dengan yang lain




Pintu Syaitan Dalam Diri Manusia

Assalamualaikum wbt...

"10 Pintu Syaitan dalam Diri Manusia

Mengikut ulama', syaitan akan menguasai tubuh manusia melalui 10 pintu iaitu:

1- Melalui sifat SOMBONG danANGKUH. Dua sifat ini mudah tersemai dan subur dalam diri manusia. Ia berpunca daripada sifat manusia yang ego dan mudah hanyut ketika dilimpahi kemewahan dan kesenangan.

2- Melalui sifat BAKHIL dan KEDEKUT. Setiap harta benda dan kemewahan yang diperoleh adalah kurniaan Allah. Ia seharusnya dibelanjakan ke jalan yang benar dan fisabilillah (di jalan Allah).

3- Melalui sifat TAKABBUR dan BONGKAK. Sifat ini selalunya bertapak dalam diri seseorang manusia yang merasakan bahawa dia sudah memiliki segala-galanya dalam hidupnya. Mereka lupa bahawa kesenangan dan kemewahan serta nikmat yang dikurniakan itu boleh ditarik oleh Allah pada bila-bila masa saja. Allah berfirman yang bermaksud

"Sesungguhnya Dia tidak menyukai orang yang takbur."

-Surah an-Nahl. ayat 23- 

4- Melalui sifat KHIANAT. Khianat yang dimaksudkan bukan sahaja melalui perbuatan merosakkan sesuatu yang menjadi milik orang lain, tetapi juga mengkhianati hidup orang lain dengan tidak mematuhi apa-apa bentuk perjanjian, perkongsian dan sebagainya. Manusia yang melanggari peraturanAllah juga dikira mengkhianati, namun dengan khianat yang sangat besar.

5- Melalui sifat TIDAK SUKA MENERIMA ILMU DAN NASIHAT. Nabi Muhammad S.A.W sentiasa menasihati sahabat-sahabat baginda agar menjauhi sifar ini melalui hadis baginda :

Dari Abu Bakrah ra., Dari Nabi s.a.w , sabdanya yang bermaksud,

"Jadikanlah dirimu orang alim atau orang yang menuntut ilmu atau            orang yang selalu mendengar pelajaran agama, atau pun orang yang         mencintai (tiga golongan yang tersebut); dan janganlah engkau menjadi       (dari) golongan yang kelima, yang dengan sebabnya engkau akan                   binasa." (Al-Bazzar)

6- Melalui sifat HASAD. Perasaan hasad dengki selalunya akan diikuti dengan rasa benci dan dendam yang berpanjangan. Rasulullah S.A.W pernah bersabda bermaksud;

"Hindarilah kamu daripada sifat hasad kerana ia akan memakan amalan                        kamu seperti api yang memakan kayu yang kering"

(Riwayat Bukhari dan Muslim)

7- Melalui sifat SUKA MEREMEHKAN ORANG LAIN. Sifat ego manusia akan selalunya lahir apabila seseorang individu itu merasakan dirinya sudah sempurna jika dibandingkan dengan orang lain. Orang lain dilihat terlalu kecil dan kerdil jika dibandingkan dengan apa yang dia miliki. Abu Umamah pernah beriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W pernah bersabda bermaksud;

"Tiga kelompok manusia yang tidak boleh dihina kecuali orang munafik ialah                 ORANG TUA, ORANG YANG BERILMU  dan IMAM(PEMIMPIN) YANG ADIL.

(Riwayat Muslim)

8- Melalui sifat UJUB  BANGGA DIRI. Menurut ImamAhmad, Nabi Muhammad S.A.W bersabda yang bermaksud;

"Jangan kamu bersenang-lenang dalam kemewahan kerana sesungguhnya                   hamba Allah itu bukan orang yang bersenang-senang sahaja."

( Riwayat Abu Naim daripada Muaz bin Jabal)

9- Melalui sifat SUKA BERANGAN-ANGAN. Islam agamayang menentang sifat malas. Orang yang berat tulang untuk berusaha bagi mencapai kecemerlangan dalam hidup akan dipandang hina oleh Allah dan manusia.

10- Melalui sifat BURUK SANGKA. Seseorang yang suka menuduh orang lain melakukan sesuatu kejahatan tanpa diselidiki terlebih dahulu amat dicela oleh Islam. Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud;

"Nanti akan ada seseorang yang berkata kepada oarang ramai bahawa mereka             sudah rosak. Sesungguhnya orang yang berkata itulah yang sebenarnya rosak            dirinya."

( Riwayat Muslim)

Jadi InsyaAllah, marilah kita sama-sama merenng diri kita sekiranya kita mempunyai mana-mana sifat-sifat diatas. Dan InsyaAllah, bersama-samalah kita mengatasi dan menukar sifat-sifat mazmumah dalam diri kepada sifat-sifat mahmudah..."

Wallahualam.




Sunday, November 23, 2014

Wasiat Imam Syafie - Bahagian 1

1. Belajar dan Mengajarkan Ilmu: “Tuntutlah ilmu sebanyak mungkin kerana ia akan menjagamu dan membuatmu cemerlang di dunia dan akhirat, di samping ianya menjadi amalan para nabi, rasul dan orang-orang soleh.” –Imam Syafie-. Ilmu yang sebenar-benarnya adalah ilmu yang mendekatkan kita kepada Allah swt. Tidak kira ilmu akhirat seperti tauhid ataupun ilmu dunia seperti sains dan matematik kerana kedua-dua jenis ilmu ini mengajar kita akan kewujudan dan kekuasaan Allah swt yang tidak terbatas.

2. Memilih Makanan yang Halal “Pilihlah makanan yang halal kerana ia menjamin kesihatan dan menyebabkan syaitan gerun.” –Imam Syafie-. Dalam hadis yang dinyatakan oleh Tirmizi, nabi bersabda “Setiap daging yang tumbuh daripada makanan yang haram, maka api nerakalah yang layak baginya.”

3. Memperbanyakkan Lima Perkara "1. Perbanyakkan menyebut Allah swt daripada menyebut makhluk. 2. Perbanyakkan menyebut akhirat daripada menyebut urusan dunia. 3. Perbanyakkan menyebut dan mengingat hal-hal kematian daripada hal-hal kehidupan. 4. Jangan menyebut-yebut kebaikan diri dan keluarga. 5. Jangan sebut-sebut dan nampak-nampakkan keaiban atau keburukan diri orang lain.” –Imam Syafie-. Nabi Muhammad pernah mengingatkan umatnya berkenaan menggunakan lima kesempatan sebelum tiba lima bencana iaitu muda sebelum tua, lapang sebelum sibuk, sihat sebelum sakit, kaya sebelum miskin dan hidup sebelum mati.

4. Sabar dengan Musibat, Syukur dengan Nikmat “Sabar menghadapi musibat adalah sebesar-besar erti sabar di mana sabar itu sendiri memerlukan kesabaran pula. Adapun bala dan musibat, ia menunjukkan adanya perhatian dan kasih saying Allah swt. Oleh itu, syukurilah ia kerana syukur yang sedemikian setinggi-tinggi erti syukur.” –Imam Syafie-. Musibat dan nikmat adalah cubaan daripada Allah swt supaya manusia sedar dan kembali mengingati kekuasaan Allah swt. Manusia mempunyai sifat yang berbeza terutama dalam menghadapi susah, musibat, bala, malapetaka, kesenangan dan kenikmatan.

5. Menziarahi Orang Sakit “Apabila salah seorang di antara kaum kerabat ataupun jiran dan saudara kamu sakit, hendaklah ringankan langkah untuk menziarahinya kerana ia disaksikan oleh malaikat dan dicintai Allah swt.” –Imam Syafie-. Barang siapa yang menziarahi orang sakit atau menziarahi saudaranya kerana Allah swt, maka terdengarlah suara yang memanggil dan mengatakan bagus dan bagus langkahmu dan ambillah tempat tinggalmu di dalam syurga.

6. Hindari Perasaan Marah “Marah adalah salah satu di antara panah-panah syaitan yang mengandungi racun. Oleh itu, hindarilah ia agar kamu dapat menewaskan syaitan dan bala tenteranya.” –Imam Syafie-. Apabila marah diperturutkan, ia membakar kebaikan seperti api membakar kayu dan tiada yang tersisa kecuali barah dan debu.

7. Mengasihani Anak Yatim “Kasihanilah anak yatim kerana Rasulullah SAW juga tergolong sebagai anak yatim dan baginda akan bersama-sama dengan orang yang menyayangi dan mengasihi anak yatim di akhirat.” –Imam Syafie. Membiarkan anak yatim bererti kita mengkhianati agama dan menghina mereka. Ini bererti kita turut membenci Nabi Muhammad yang juga anak yatim piatu. Bimbinglah mereka ke jalan yang diredai Allah swt dan jauhilah mereka daripada jalan kesesatan.

8. Berbakti kepada Ibu Bapa “Berbuat baik dan tunjukkan baktimu kepada ibu bapamu tanpa mengenal letih dan lelah sebagaimana mereka telah berbuat begitu sepanjang hayat mereka. Ianya akan menambah keberkatan pada umurmu, menambah rezeki dan keampunan atas dosa-dosamu.” –Imam Syafie-. Derhaka kepada ibu bapa termasuk dalam empat dosa-dosa besar. Keadaan ini jelas berdasarkan sabda nabi yang dinyatakan oleh Bukhari, “Sebesar-besar (daripada) dosa besar ialah menyekutukan Allah swt -membunuh manusia, derhaka kepada dua ibu bapa dan menjadi saksi palsu.”

9. Amal Soleh sebagai Perisai “Berbuatlah sebanyak-banyaknya amal soleh kerana ia merupakan pendinding dan perisai orang Mukmin dan pelindung daripada serangan iblis.” –Imam Syafie-. Semua amalan itu bukan untuk Allah swt, tetapi untuk keuntungan pengamalnya sendiri. Allah swt tidak memerlukan kita dan amal soleh kita sedikit pun. Sebaliknya, kitalah yang memerlukannya.

10. Takwa Membuahkan Insan Berjaya dan Cemerlang “Takwa merupakan pakaian kebesaran dan hiasan akhlak Muslim sebenar. Ianya ibarat pokok zaitun, minyaknya membawa berkat, ianya juga memberi kejayaan dan kemenangan.” –Imam Syafie-. Nabi Muhammad pernah bersabda dalam hadis yang dinyatakan oleh Tirmizi, “Bertakwalah kamu di mana saja berada, iringilah setiap perbuatan dosa dengan amalan kebaikan yang akan memadamkan dosa itu dan pergaulilah manusia dengan akhlak terpuji.”

11. Bentengi Iman dengan Lima Kekuatan “Iman mempunyai bentengnya bagi menghalang segala serangan yang cuba merobohkannya. Oleh itu, bagi menguatkan benteng iman, perlulah dibajai keimanan dengan 5 perkara iaitu yakin, ikhlas, mengerjakan amalan sunat, istiqamah beramal, bertatasusila ataupun berdisiplin di dalam mengerjakan ibadah.” –Imam Syafie-. Iman itu selepas diusahakan mencari dan menyuburkannya, wajib pula mengawal dan membentenginya daripada serangan musuh-musuh yang akan merosakkan iman. Tanpa pagar ataupun benteng yang kukuh, pasti iman terancam oleh musuhnya iaitu nafsu dan syaitan.

12. Ilmu Menenangi Hati “Ingat dan zikir kepada Allah swt sebanyak-banyaknya kerana ia mengubati penyakit jasmani dan hati. Ia mencetuskan ketenangan hidup dan qanaah.” –Imam Syafie-. Ketenteraman hati dan ketenangan hidup adalah kuasa maha ajaib yang diperlukan dalam hidup manusia. Menjadi hukum serta prinsip alam, orang itu akan berasa aman dan tenang apabila mengetahui dan merasakan di sana ada ‘kuasa’ yang mampu mengatasi segala kebimbangan dan rasa terancam.

13. Khusyuk Zahir dan Batin “Kyusuk secara zahir adalah kyusuknya orang awam. Kyusuk secara batin adalah kyusuknya orang pilihan di sisi Allah (SWT).” –Imam Syafie-. Kyusuk berlaku kerana hati ikut bermunajat, berzikir, sentiasa berdoa kepada Allah swt serta sentiasa ingat Allah swt melihat gerak-geri hambaNya.

14. Awas! Kubur Menunggu Kita “Kubur adalah sebuah perhentian sementara untuk membolehkan ke satu perhentian lagi yang penuh dengan soal siasat. Oleh itu, siapkanlah jawapan yang adil dan benar menerusi amal yang benar dan taat kepada al-Haq yang tidak berbelah bagi.” –Imam Syafie-. Di dalam kubur, liang yang sangat sempit, tidak ada perbezaan antara pelayan dan majikan, kaya dan miskin. Semuanya sama. Nikmat kemewahan dan kelazatan dunia pasti berakhir dengan kematian.

15. Mematahkan Serangan Syaitan “Kita hendaklah sentiasa memohon perlindungan daripada Allah swt. Sekurang-kurangnya, dengan mengucapkan A’uzu billahi min al-syaithan il-rajim. Jika serangan syaitan dating juga bertalu-talu dengan hebat, kita mestilah bersabar dan menyedari Allah Taala hendak menguji keteguhan sabar kita, hendak melihat ketulenan jihad kita. Ketahuilah, perang dengan syaitan itu lebih hebat daripada perang sabil.” –Imam Syafie-. Syaitan sentiasa berdendam dengan manusia. Setiap saat memerangi manusia dengan membisikkan hasutan, godaan dan tipu daya. Manusia yang mengerjakan ibadat kepada Allah swt adalah orang yang paling dimusuhi. 



Thursday, November 20, 2014

Kehebatan SUJUD


Sumber Miss Google

Tahukah kita solat 5 KALI sehari iaitu 17 RAKAAT telah berlaku 34 kali SUJUD. Di dalamnya terdapat 1001 hikmah yang terkandung. Antaranya:-

Seorang ahli Sains saraf otak Amerika, Dr. Fidelma O’leary mendakwa bahawa beberapa saraf di otak manusia tidak boleh dialiri oleh darah dari jantung kerana posisi jantung yang berada di dada tidak cukup kuat untuk menampung pembawaannya ke otak manusia. Padahal otak amat memerlukan oksigen dan bekalan darah yang mencukupi supaya dapat berfungsi secara normal. Beliau mengkaji dari tempoh masa yang lama untuk mencari jawapan. Dikaji dengan lebih serius akhirnya dia perolehi jawapan bahawa darah akan mengalir setiap inci ke otak manusia secara sempurna ketika seseorang itu melakukan sujud seperti yang dilakukan oleh orang-orang Islam dalam solat. Bila perkara ini berlaku,maka otak dapat bekalan darah dan oksigen yang mencukupi lalu dapatlah menghindarkan pelbagai jenis penyakit seperti stress, migraine, stroke , menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti kita (terutama ketika sujud waktu solat Subuh). Juga boleh membaiki posisi anak dalam kandungan rahim…dll.


Paling HEBAT lagi maka dia memeluk Islam…hebat tak kuasa SUJUD?

Sebenarnya:-

1. SUJUD PERTAMA tanda TAAT (PERINTAH ALLAH)
2. SUJUD KEDUA tanda SYUKUR (HAMBA KEPADA ALLAH)


Dalam khutbah Ramadhan Nabi s.a.w bersabda:,

Punggung-punggung kalian sudah berat menanggung dosa-dosa kalian. Ringankan lah beban kalian dengan memperbanyakkan sujud.

“Hendaklah kamu bersujud kepada Allah kerana sungguh tiada sekali engkau bersujud melainkan dengannya Allah mengangkat satu darjat dan menghapuskan satu dosa (kesalahan) darimu” ,(HR Muslim) 


Firman Allah SWT yang bermaksud:-

” Sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan keji dan mungkar” (Surah Al-Ankabut ayat:45) 


Dari Sudut Tasawuf

Sujud adalah waktu di mana seorang hamba itu paling hampir dengan Penciptanya. Pergerakan sujud itu secara lahirnya telah menunjukkan “rasa menghina dirinya” seseorang hamba itu di depan Tuhannya di dalam keadaan menyerah diri, pasrah, berikrar dan mengaku bahawa“Ya Allah hanya Engkaulah Tuhan yang layak disembah, ditakuti, dicintai dan hanya pada-Mu sahajalah tempat berserah dan memohon pertolongan”.

Seorang sahabat Nabi SAW iaitu Huzaifah r.a berkata bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:-“Tiadalah keadaan seorang hamba yang paling disukai oleh Allah daripada Dia melihat hamba-Nya itu di dalam keadaan bersujud, dengan meletakkan mukanya di tanah

( sebagai tamsilan tunduk, pasrah dan rasa hina seorang hamba kepada Allah)”. (Hadis Riwayat Imam Tabrani).

Firman Allah SWT yang bermaksud:- ” Sesungguhnya orang-orang yang beriman dengan ayat Kami ialah orang yang apabila diperingatkan dengan ayat-ayat Kami mereka menyungkur sujud dan bertasbih serta memuji Tuhan dan mereka tidak menyombongkan diri” (Surah As-Sajadah ayat 15).

Sujud bererti seseorang itu telah meletakkan wajahnya ditempat yang paling rendah di atas tanah ini bermakna ia telah meletakkan seluruh dirinya di atas tanah, mengingatkan dirinya terhadap punca asal kejadian manusia itu dari tanah dan mengembalikan dirinya kepada tanah. Apabila ia telah sanggup menghantar dahinya dan juga dirinya ke tempat yang hina maka tidak mungkin ia akan bersikap sombong lagi terhadap Allah yang menciptakan dirinya dari tanah itu.

Maka setiap kali sujud sewajarnya seseorang itu sentiasa ia mengingati akan mati, apabila ia ingat akan mati maka terasa seolah-olah bahawa solatnya itu sebagai solat penghabisan kerana ia akan menghantarkan dirinya ke tanah. Ia merasakan bahawa setiap kali ia sujud seolah-olah ia tidak akan bangun lagi. Sedangkan kematian itu merupakan pintu bagi seseorang memasuki gerbang akhirat.

Dalam keadaan demikian maka hati akan merasa gerun dan merasai kebesaran Allah dan ketika itulah ia membaharui lagi di dalam hatinya untuk mensucikan Zat Allah Yang Maha Tinggi disamping lidah tidak bertulang mengucapkan, “Subhana Rabbial- A’la wa-Bihamdih”.

P/S: Islam itu kan indah.. solat itu sempurnakan dan berikan kebaikan kepada Hambanya zahir dan batin. Bila kita sempurnakan hak Allah swt (solat) , Dia akan menyempurnakan hak kita sebagai hamba (hikmah dan kebaikan )…









Friday, November 7, 2014

Bertuahnya Anda

Copy paste drp :

Encik Viral

Kisah Wanita Yang Pernah Memurtadkan 3000 Orang Ini Telah Dihalang Untuk Disebarkan. Mengapakah?!



"Artikel ini GAGAL untuk disiarkan di satu akhbar perdana Malaysia kerana dikatakan berisiko dan mempunyai nilai kontroversi tinggi. Namun, atas nama dakwah, aku share juga di sini sempena Awal Muharram.. Biarlah apa orang nak kata atau apa persepsi orang kerana aku siarkan sesuatu yang kena reject.. Hopefully kalian (terutama yang Islam) bacalah pengalaman dari kisah benar SRIKANDI NUR HIJRAH..


Rencana Maal Hijrah
Oleh Azrul Affandi Sobry
azr@bh.com.my

“Ketika itu saya anggap Nabi Muhammad itu menggunakan wanita untuk kepentingan semata-mata. Berkahwin ramai juga adalah satu sikap yang menyerlahkan tanggapan buruk itu. Malah, itulah yang dijadikan antara hujah saya untuk menanam kebencian orang Islam terhadap baginda.”

Itulah cerita silam Norhini Muslim Abdullah @ Kuntrak, 34, yang pernah memurtadkan lebih 3,000 orang sepanjang terbabit sebagai penyampai khutbah Kristian sejak dilantik menjadi ketua gereja di Likas sebelum melebarkan ‘dakwahnya’ di Pasir Gudang, Johor.

Seawal usia 12 tahun, dia yang menggunakan nama Helen ketika itu sudah diangkat menjadi ketua gereja atas kemahirannya yang hebat dalam berhujah dengan menggunakan pendekatan kasih sayang untuk memurtadkan orang Islam.

Kehebatannya terserlah kerana pada usia semuda itu, dia sudah mengepalai 7,000 penganut Kristian di bawahnya. Malah, ketika menyambung pengajian di Pasir Gudang, kekuatan hujahnya bukan saja berjaya memurtadkan orang Islam yang bermasalah tetapi turut mampu memesongkan akidah orang yang kuat pegangan agamanya selama ini.

Menghafal keseluruhan Injil, kelebihannya tentunya dalam butir bicaranya yang mampu membuatkan sesiapa saja terpaku. Malah, sepanjang sesi temubual bersama wartawan BH, ia kedengaran begitu indah meskipun ketika menghuraikan mengenai fahamannya dalam Kristian, apatah lagi mengenai Islam.

Norhini juga seorang yang amat tegas dengan pegangan agamanya. Dia tidak pernah mengizinkan hujah mengenai Islam mempengaruhi mindanya, malah dia pula yang akan mampu mematahkan hujah mereka.

“Tuhan itu sayang pada semua orang dan memberikan kelebihan kepada sesiapa saja. Syurga dan neraka ada satu dan terpulanglah yang mana satu kita pilih. Jadi, kita masing-masing ada kehidupan sendiri. Apa yang anda faham mengenai kasih sayang?

“Jika orang itu lambat untuk huraikan mengenai kasih sayang, hujah saya akan mendiamkannya. Itulah kelebihan saya ketika itu yang berpegang kepada konsep kasih sayang. Itulah yang menggagalkan penyebaran Islam dalam kalangan orang Kristian. Kami dilatih memahami agama.
“Dengan pendekatan itulah saya berjaya memurtadkan 3,000 orang dalam masa setengah bulan saja di Johor Bharu. Caranya ialah dengan mendekati mereka yang bersendirian dan bertanya dengan penuh lembut. Buat mereka rasa kasih sayang yang kita mahu curahkan. Sentuh mereka.
“Orang yang sedang dalam masalah, apabila didekati dengan kasih sayang dan kejujuran, ia mampu buatkan mereka lemah. Sekeras manapun hati seseorang akan menjadi lembut dengan kasih sayang. Sentuhan dan pelukan kita mampu bukakan hati mereka dan inilah yang membuatkan mereka terima Kristian. Itu yang saya buat dulu,” katanya.

Apa yang dilihat memudahkan dia mempengaruhi ramai orang Islam kerana kebanyakannya hanya menjadi pengikut bukan pengamal Islam. Kelompok begini akan mudah dipengaruhi dengan konsep yang dibawa oleh Kristian.

Ketika ditanya mengenai Nabi Muhammad, Norhini berkata, orang Kristian memang meletakkan Rasulullah sebagai individu yang mempergunakan wanita. Kebenciannya terhadap manusia teragung itu amat menebal.

Namun, apabila dia bekerja sambil belajar di Pasir Gudang dan tinggal bersama seorang wanita Islam yang sekadar mahu dikenali sebagai Kak Ina, persepsinya mengenai Islam sedikit sebanyak berubah.

“Pelik...selama ini saya mampu murtadkan ribuan orang tetapi tidak pula dengan rakan sebilik saya sendiri. Apa yang saya sedar, Kak Ina begitu menghormati orang lain. Atas meja kami, di ruangnya ada al-Quran dan di ruang saya ada Injil. Selalu juga jika Injil saya berselerak, Kak Ina kemaskan.

“Selalu dia yang ingatkan saya mengenai jadual gereja saya. Pernah saya tanyakan kepadanya, kenapa, meskipun Kak Ina tidak secantik mana, tetapi jika memakai telekung, wajah Kak Ina nampak sangat bersih dan indah. Ia memukau dan mempesona,” katanya.
Hidayah itu milik Allah SWT. Satu hari, Norhini bermimpi melihat bagaimana seksanya nyawa ditarik dan dia sendiri mampu membaca surah Al-Fatihah. Dia melihat kalimah tauhid syahadah di atas gunung yang tinggi.

“Kedengaran suara orang meminta tolong dengan sangat kuat. Saya mencari-cari di sana sini dan apabila tiba di satu gunung, saya bertemu seorang tua. Saya bertanya, suara siapakah itu. Jawabnya, itulah suara saya jika saya kekal dengan agama sekarang dan tidak menukar akidah.
“Lama saya termenung dengan keadaannya. Hidup saya sejak itu diselubungi tanda tanya. Ketika berjalan di KOMTAR, Johor, saya membeli buku mengenai Nabi Muhammad SAW dan ada satu bahagian dalam buku itu yang benar-benar mengubah hati saya.

“Membaca bahagian itu, seperti saya sedang menonton satu skrin besar di depan, membayangkan keadaan ketika itu. Kisah di mana Rasulullah SAW melihat satu benda hitam yang sangat besar di depannya dan apabila ia dekat, baru Baginda tahu itu adalah umatnya.
“Melihat umatnya dalam keadaan begitu, menangis Rasulullah SAW dengan penuh hiba sambil mengibarkan tangannya menyebut: ‘Umatku, umatku, umatku’. Saya menangis membaca bahagian itu membayangkan betapa sayang, rindu, kecintaan dan semuanya yang ada pada Rasulullah SAW.

“Ketika itu saya peluk buku itu dengan erat dan saya tidak tahu apa yang saya sedang rasa. Saya jadi begitu cintakan Nabi Muhammad SAW dan mahu lebih mengenali Baginda. Rasa kekesalan menyelubungi dan betapa kerdilnya diri ini dirasakan,” ceritanya terhenti-henti kerana menahan sebak dan tangisan yang semakin pantas menderu.

Atas sebab itulah dia nekad memeluk Islam. Keputusannya nyata mengejutkan ramai orang terutama rakan-rakannya yang tahu siapa dia selama ini.

Nyata, ujian untuk menjadikan seseorang itu beriman bukan mudah. Selepas memeluk Islam, dia dibawa kembali ke kampung halamannya (dirahsiakan) untuk dimurtadkan dengan diselangi pelbagai ujian hebat ketika ditahan dalam bilik pengampunan dosa.

“Saya tak rasa apa-apa. Sekadar pasrah dengan apa yang mereka buat. Beberapa paderi yang hebat-hebat dibawa untuk kononnya memulihkan saya. Air suci dari Perancis turut digunakan tapi saya tetap dengan Islam.

“Allah Maha Berkuasa. Seorang tukang sapu dalam gereja itu sendiri yang membantu untuk melepaskan saya. Dengan bantuan polis saya diterbangkan ke Johor semula. Nyata, ia bukan penamat segala-galanya apabila saya terpaksa melarikan diri dengan menuruni tingkat enam bangunan melalui batang paip untuk selamatkan diri daripada buruan.

“Dalam proses melarikan diri, saya hampir dirogol dalam keadaan seluar yang koyak rabak, berdarah di sana sini. Namun, Allah SWT melindungi saya sehingga saya berjaya kembali ke Jabatan Agama Islam dan dikahwinkan untuk membolehkan hak penjagaan itu beralih kepada suami,” katanya lagi yang ketika itu baru berusia 18 tahun.

Mengenai tindakan keluarganya selepas mengetahui yang dia sudah memeluk Islam, Norhini tidak selesa untuk kisah itu disiarkan kerana ibu bapanya sudah meninggal dunia dan dia sendiri dalam proses untuk memulihkan hubungan dengan keluarganya yang lain.

Dengan wajah yang tenang selepas lama menangis, dia berkata, untuk memahami Islam, dia sanggup belajar mengaji dengan kanak-kanak berusia 10 tahun.

“Belajarlah untuk jujur. Sampaikan sesuatu itu biarlah dari hati dan jangan bertopengkan apa-apa. Sampaikan dengan kasih sayang kerana dengan itulah mereka mampu mengubah. Jangan bosan mengucapkan terima kasih dan menghargai orang lain,” nasihat terakhirnya menamatkan sesi temubual."


Cerita ini memberikan kesedaran kepada kita bahawa Hidayah Allah itu hak Allh swt

Ya Allah semoga engkau pelihara Iman kami..menggolongkan kami dalam golongan orang yang beriman dan sentiasa mendapat limpah rahmatMu ya Allah