Monday, August 26, 2013

Hebatkah anda?

Alhamdulillah.. Syukur kehadirat Allah kita masih diberi peluang untuk meneruskan hidup..semoga masa yang singkat kita manfaatkan semaksima mungkin dgn perkara yang bermanfaat buat manusia sejagat..

Meniti kehidupan ini,saya ingin membawa teman-teman memerhati sikap segelintir manusia yang dianugerahkan sedikit kelebihan berbanding dengan orang lain. Mungkin kelebihan harta, pangkat, atau paras rupa.. Segelintir lupa bahawa kelebihan itu bersikap sementara dan lupa anugerah itu adalah hak Sang Pencipta..

Saya akui segelintir beranggapan bahawa kemewahan yg dikecapi adalah kerana usaha gigih mereka sendiri.. Manusia yg sebegini lupa kisah silam yang diceritakan dalam Al Quran.. Kisah Qarun jelas membuktikan kesombongan dan keangkuhannya menyebabkan bala Allah turun membinasakan beliau..

Ayat-ayat Quran:

"Dan (juga) Qarun, Fir'aun dan Haman. Dan sesungguhnya telah datang kepada mereka Musa dengan (membawa bukti-bukti) keterangan-keterangan yang nyata. Akan tetapi, mereka berlaku sombong di (muka) bumi, dan tiadalah mereka orang-orang yang luput (dari kehancuran itu).

Maka masing-masing (mereka itu) Kami siksa disebabkan dosanya, maka diantara mereka ada yang Kami timpakan kepadanya hujan batu, kerikil dan diantara mereka ada yang ditimpa suara keras yang mengguntur, dan diantara mereka ada yang Kami benamkan ke dalam bumi, dan diantara mereka ada yang Kami tenggelamkan, dan Allah sekali-kali tidak hendak menganiaya mereka, akan tetapi merekalah yang menganiaya diri mereka sendiri." (al-Ankabut: 39-40)

Penyebutan dalam surah al-Mu'min (Ghafir) pada kisah pengutusan Musa a.s. kepada tiga orang thagut yang mendustakannya. "Dan sesungguhnya telah Kami utus Musa dengan membawa ayat-ayat Kami dan keterangan yang nyata, kepada Fir'aun, Haman, dan Qarun, maka mereka berkata, Ia (Musa) adalah seorang ahli sihir yang pendusta." (al-Mu'min: 23-24)

Itu mungkin kesombongan daripada sudut harta. Bagaimana pula dengan kecantikan? Saya juga seorang wanita. Lumrah wanita yang telah ditetapkan mempunyai nafsu sembilan dan akal hanya satu.. sudah pasti punya terlalu banyak keinginan...tidak dinafikan semua ingin kelihatan cantik tp sayang sekali ada yang terlalu taasub dengan kejelitaan, kecantikan, paras rupa yang mulus., badan yang ramping dsb..

Bila Allah memberikan wajah lebih cantik drp orang lain, badan lebih slim ..mulalah sesi kutuk mengutuk timbul bila duduk berkumpul .. Lebih menyedihkan bila ada cemuhan yang diajukan dengan kata-kata yang tidak sedap didengar seperti- " dia tu macam ibu-ibu..makcik-makcik.. Tak pandai urus diri bla bla bla..." Orang yang sebegini lupa dan tidak takut sekiranya ujian menimpa mereka. Sesungguhnya kecantikan dsb boleh disentap / ditarik balik Allah dalam sekelip mata.. Justeru, kalau merasa anda lebih cantik dan bergaya tidak perlulah untuk mengutuk orang lain.. Mungkin di sisi Allah orang yg dicemuh itu lebih baik...

Sesungguhnya Allah tidak melihat rupa paras atau harta hamba-hambaNya.. Tetapi sebaik-baik manusia di sisi Allah adalah orang yang bertaqwa...


Photo- Sutera Harbour Resort Kota Kinabalu SabahNo comments:

Post a Comment