Monday, August 26, 2013

Perkahwinan

Assalam..

Persepsi bagi mereka yang belum bernikah

.. Mesti beranggapan ' indahnya satu perkahwinan'

Sebelum bernikah melihat orang lain duduk di atas pelamin, pasti terdetik di hati 'seronoknya bila ada yang membelai dan menyayangi'

Bila melihat mempelai makan bersuapan - pasti terfikir 'romantiknya' dan dalam hati mungkin berkeinginan untuk mendapatkan pasangan secepatnya...

Tup Tup... berjumpalah dengan pasangan yang ditakdirkan menjadi suami..tanggungjawab semakin berat. Kalau semasa 'single' mengurus diri sendiri tapi kini harus juga memikirkan orang lain. Bagi wanita..seawal pagi bersiap sedia menyediakan sarapan pagi walaupun hanya secawan kopi dan roti bakar. Di pihak suami sudah tentu ingin memastikan isteri sentiasa gembira ..meringankan bebanan dengan membantu membuat kerja-kerja rumah.

Pun begitu, ia tertakluk kepada budaya . Ada budaya yang beranggapan kalau suami masuk dapur itu bererti 'queen control'. Pemikiran ini harus dibuang jauh. Manusia sebegini tidak mengkaji kehebatan rasulullah saw sebagai suami. Pernah diceritakan rasulullah saw membantu isterinya membuat roti dan menjahit sendiri bajunya yang koyak. Hebatnya Rasulullah. Engkaulah ya Rasulullah contoh terbaik. Bukan sahaja hebat sebagai ketua dalam rumahtangga tetapi hebat sebagai pemimpin di luar rumah. Teringat pesanan seorang ustaz 'lelaki yang baik itu adalah lelaki yang baik terhadap isterinya' ..
Oleh itu wahai kaum lelaki jagalah isteri dan keluargamu dengan sebaiknya dan berlemah lembutlah...kerana hati wanita itu rapuh..mudah tersentuh. Kasihanilah mereka dan janganlah mereka dianiaya. Wanita perlukan kasih sayang melebihi daripada harta dan kemewahan kerana kasih sayang dan belaian tidak dapat dibeli dengan wang ringgit..


Kadang ada yang bertanya bagaimana untuk memilih pasangan...
Beruntunglah lelaki dan wanita yang berpegang kepada pesanan Rasulullah saw.

1. Melihat dari segi rupa parasnya
2. Melihat dari sudut keturunannya
3. Melihat dari sudut hartanya
4. Menilai dari sudut agamanya

Dan Rasulullah jelas mengingatkan kita untuk memilih pasangan yang punya pegangan agama. Pun begitu, kalau ditakdirkan Allah bertemu dengan pasangan yang mempunyai semua kriteria yang dinyatakan oleh rasulullah saw, sudah tentu itu merupakan double/triple bonus... Alhamdulillah syukur kepada Allah..

Yang pasti lelaki yang baik untuk wanita yang baik.. Yakinlah bila hati kita dekat dengan Allah swt maka Allah pasti mempertemukan hati kita dengan pasangan yang sama..

Perkahwinan tidaklah semudah yang disangka. Memerlukan toleransi yang tinggi, kesabaran dan kejujuran yang tidak berbelah bagi..
Di peringkat awal bila hanya berdua masih di tahap honeymoon.. Semua indah.. Teringat lagu yang agak lucu..lagu drp tanah seberang - ' tahi gigi terasa coklat' - mungkin yang dah berkahwin boleh menilai sendiri..

Bila telah mempunyai tanggungjawab yang besar - bila mana harus menimbang antara kerjaya dan anak-anak berkemungkinan keprihatinan terhadap pasangan juga semakin kurang.. Lelaki mudah lupa untuk melihat bebanan seorang isteri yang bekerja. Mereka sibuk di luar rumah dan bila berada di rumah memerlukan tenaga lagi untuk memasak dan menguruskan anak-anak.
Bagi suami yang mencari kelemahan isteri akan menggunakan 'tactic' ini untuk menyatakan kepada dunia luar mereka tidak mendapat layanan sebaiknya di rumah tanpa menyadari bahawa kesibukan si isteri itu adalah untuk memastikan rumahtangga dan anak-anak hidup terurus.

Lantas, kes sebegini merupakan titik tolak kepada permasalahan dalam rumahtangga. Mulalah beranggapan tidak ada keserasian, tidak memahami dan sebagainya.. Apa jadi dah dengan segala yang manis mengalahkan kemanisan gula di awak perkahwinan. Kini bermulalah episode segala yang manis pun terasa pahit.. ( bagi yang dah berkahwin didoakan kebahagiaan kekal abadi)

Kalau dah di tahap kritikal cuba teknik mencari titik persamaan melalui komunikasi tanpa ganguan anak-anak. Pasangan juga memerlukan 'quality time' bersama. Ingin memadu kasih seperti di awal perkahwinan. Luangkan masa untuk memahami pasangan masing-masing. Luahkan isi hati yang terbuku. Pasangan cuba menjadi oendengar yang baik. 'listen with the intention to understand'. Saya yakin suami yang menyayangi Ibunya sudah pasti tidak akan menganiaya isterinya juga kerana semua tahu isteri itu datang daripada kaum yang satu - Kaum HAWA..

Saya suka kata-kata ini :-

Love is not a passport to do whatever you want. Share your affection, attention and appreciation wisely"

Semakin lama perkahwinan tunjukkan lebih kasih sayang, lebihkan perhatian sentiasa ucapkan penghargaan...

Perkahwinan adalah seperti sebatang pokok yang ditanam. Perlukan air dan baja untuk hidup subur. Siramlah perkahwinan itu dengan kasih sayang, perhatian dan belaian agar perkahwinan itu akan terus bahagia 'till' Jannah.

Hargailah satu perkahwinan itu kerana masa itu semakin singkat... Setiap saat adalah pinjaman Allah swt. Justeru hargailah pasangan anda sebelum Allah menjemput kita kembali ...

Barakallahufikum

Photo : Venice 2011No comments:

Post a Comment